Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Korfu Fesztiváljai

A vitathatatlanul az egyik legszebb görög sziget, a "smaragdzöld sziget", Korfu különösen népszerű, amikor számos fesztiválja teljes lendülettel zajlik. Bár Korfun a nyár a fesztiválok csúcsidőszaka, számos helyi ünnepség, névnap és vallási esemény színesíti és varázsolja el a korfui nyaralást. Ha korfui nyaralást tervez, figyeljen a következő eseményekre;

Vallási témák húsvétkor

Pálmavasárnap utcai körmenet követi a régi korfui városfalak vonalát, ahonnan Szent Spiridon 1630-ban elűzte a pestist. Ez azonban csak előfutára a húsvéti hétnek, amely egyetlen hatalmas vallási fesztivál. A héten találkoznak az ortodox és a katolikus vallások, a világi hagyományok, a templomi kórusmuzsika és az utcai körmenetek a kellemes tavaszi időben. Nagypénteken a templomok előveszik a halotti torokat, és zenekarok kíséretében felvonulnak a városrészekben. Másnap a bibliai földrengést ünneplik, beleértve azt a drámai szokást, hogy a helyiek cserépedényeket dobálnak ki az ablakon. Ezután még több zene következik, és az áhítat buzgó légköre ünnepséggel párosul, ami egy lenyűgöző tűzijátékban csúcsosodik ki. A húsvétvasárnapi istentisztelet után a templomok ikonjait felvonultatják a városok utcáin, majd a hagyományos húsvéti lakomák következnek.

Koncertek és nyárközépi kulturális fesztivál

A június végén és júliusban megrendezésre kerülő Jón-tengeri koncerteken görög és amerikai zenészek találkoznak, hogy kulturálisan jelentős helyszíneken magas színvonalú zenei előadásokat adjanak. Augusztusban aztán számos hagyományos kulturális eseményt tartanak Korfu városainak és falvainak utcáin. Augusztus 10-én a Varkarola érkezik a Garitsa-öbölbe Korfu városában, amikor a kórusok hagyományos korfui kantátákat adnak elő kikötött hajókon. Másnap van Agios Spyridon ünnepe, amikor színes körmenetekkel emlékeznek meg Szent Spyridonról, a sziget védőszentjéről.

Kato Garouna és Ano Gerakiana falvaiban az augusztus 15-ét követő első hétvégén rendezik meg a Garouna és Ano Gerakiana Fesztivált. A fesztivált az e falvakból Athénba és más célállomásokra távozott emberek egyesületei szervezik. A szülőföldjükre visszatérők nyilvánvaló érzelmei nagy mulatságot és elgondolkodtató elmélkedést eredményeznek, mindkettőt érdemes megtapasztalni, még egy kívülállónak is.

A Tücsökfesztivál - Korfu angol múltjának emléke

Akár hiszik, akár nem, Korfu lakói 1835 óta kriketteznek, és jelenleg négy krikettcsapat működik a szigeten. Szeptemberben Korfu város Esplianada terén krikettfesztivált rendeznek, ahol a korfui krikettjátékosok máltai és brit csapatokkal mérkőznek meg.

Ezek és más fesztiválok szezonálisak, de vegye figyelembe, hogy az időpontok számos tényező miatt változnak, ezért ha úgy tervezi az utazását, hogy az egybeessen egy adott fesztivállal, az utazás és szállásfoglaláskor erősítse meg az időpontokat.